(0)

Ibland kan man diagnostisera sig själv...

Texten saxad från www.growingpeople.se och www.babycenter.se  Det som är i fetstil är sådant som jag själv upplever passar in på mig. Jag säger inte att jag har PTSD, men det är ju onekligen en hel del saker som stämmer.

"När förlossningen inte blev så bra

En oväntat svår förlossning kan göra att du inte mår psykiskt bra efteråt. Om minnet av förlossningen förföljer dig och påverkar din psykiska hälsa negativt finns det hjälp att få

Trauma och traumatisk stress

Trauma betyder skada. Svåra händelser i livet kan ge en stor eller liten psykisk skada. En fruktansvärd händelse, som till exempel att bli utsatt för tortyr, ger mycket ofta en skada. Även vanligare händelser som en trafikolycka eller en oväntat svår förlossning kan sätta spår, men inte lika ofta. Det kan ta olika lång tid att hämta sig efter en psykisk skada.

Traumatisk stress innebär att personen som utsatts för ett trauma lider av någon grad av psykiska symtom efteråt. Det är vanligt att man inte mår psykiskt bra under allra närmaste tiden efter ett trauma. Om symtomen är mycket kraftiga kan man eventuellt tala om akut stressyndrom, en psykiatrisk diagnos. Om personen fortfarande har starka symtom efter en månads tid kan det hända att han eller hon har posttraumatiskt stressyndrom, som även kallas PTSD (post-traumatic stress disorder). PTSD är ett allvarligt tillstånd, inte minst när det drabbar en nybliven mamma! De flesta kvinnor som har genomgått en svår förlossning eller upplevt den som ett psykiskt trauma utvecklar inte PTSD.

Hur märks det om jag får posttraumatiskt stressyndrom?

  • Du har genomgått en förlossning som innebar intensiv rädsla eller skräck för att dö eller mista barnet, eller en känsla av oerhörd kränkning av din fysiska integritet.
  • Du återupplever jämt och ständigt förlossningen, till exempel i mardrömmar, påträngande minnen, plötsliga otäcka bilder eller intensivt obehag när du påminns om förlossningen.
  • Du kämpar för att undvika känslor, tankar och aktiviteter som påminner om förlossningen och du kan ha svårt att minnas förlossningen. Du känner dig dessutom stum eller likgiltig och har svårt att engagera dig för ditt barn och andra närstående.
  • Du går med en ständig oro eller överspändhet, du är lättstörd.

Det säger sig självt att en nybliven mamma som under mer än en månad har alla dessa symtom, och lider av det eller inte kan fungera bra nog som mamma, måste prioriteras inom vården.

Hur vanligt är traumatisk stress efter förlossning?

Ganska många av alla kvinnor som föder barn upplever stark rädsla under någon kortare del av förlossningen, men utan att ta skada av det. Av de kvinnor som har genomgått akut kejsarsnitt har cirka hälften upplevt sin förlossning som ett trauma. Ofta finns ändå positiva aspekter på förlossningsupplevelsen och de flesta kommer inte att lida av traumatisk stress. Ett obehagligt återupplevande av delar av förlossningen är det vanligaste symtomet hos dem som känner att efterförloppet är jobbigt. Vanligtvis minskar detta snart. Omkring 1,5-3 procent av alla nyförlösta kvinnor beräknas lida av PTSD efter sin förlossning, med alla symtomen ovan. Man vet inte hur många nyblivna fäder/partners som får liknande symtom efter att ha varit med vid en förlossning.

Är risken större för just mig?

Akut kejsarsnitt eller förlossning med sugklocka eller tång ökar risken för traumatisk stress, även om en medicinskt helt normal förlossning kan vara en svår upplevelse.

Tidigare psykiska problem som till exempel depression, liksom tidigare svåra trauman, som sexuella övergrepp, gör dig känsligare.

Stark förlossningsrädsla som du inte har fått hjälp med ökar också risken för att förlossningen blir precis så hemsk som du hade tänkt dig.

Bristande stöd i omgivningen kan också vara en riskfaktor.

Vad kan jag göra, vilken hjälp kan jag få?

Genom att tala med din barnmorska om eventuella psykiska problem och om intensiv förlossningsrädsla kan du få hjälp i god tid före förlossningen. Se också till att det kommer att finnas personer som kan stödja dig efter förlossningen.

Var inte orolig om du återupplever din förlossning på ett obehagligt sätt under de allra första dagarna - det är normalt och brukar gå över. Tala med den personal som var med! Se till att du får information om vad som hände och varför. Om du känner obehag inför eller har fått agg till någon personal kan du be att få tala med någon annan till att börja med.

Om du fortsätter att må psykiskt dåligt på grund av din förlossning ska du absolut ta kontakt med din MVC-barnmorska eller BVC-sköterskan eller gärna med sjukhuset där du födde. Ofta hjälper det med klargörande samtal. På vissa håll finns grupper för mammor eller föräldrar som genomgått akut kejsarsnitt. Att träffa andra som har varit med om något liknande är bra för många. Om du mot förmodan ändå skulle utveckla PTSD behöver du behandling av lämplig psykoterapeut. Behandlingen ser lite annorlunda ut jämfört med behandlingen vid en depression av andra skäl; den fokuserar mera på den utlösande händelsen (det vill säga förlossningen).

Ibland kan och vill inte kvinnan ta itu med att bearbeta en svår förlossning genast. Det är också normalt att lyckas glömma bort det mesta, för kunna ägna all möjlig psykisk kraft åt det nyfödda barnet. I så fall får du ta tag i förlossningstraumat senare, när behovet uppstår. Ofta är det inför eller under en kommande graviditet som minnen och bilder från förlossningen kommer upp "


"Så återhämtar du dig från en svår förlossning

Tyvärr går förlossningar inte alltid som planerat. För en del nyblivna föräldrar var förlossningen inte alls vad de hoppats på och förväntat sig.

Om du upplevt en jobbig förlossning kan det vara skönt att veta att du inte är ensam och att det finns saker du kan göra för att komma över det och återhämta dig.

Vad menas med svår förlossning?

Om du upplevde förlossningen som jobbig eller överväldigande på ett negativt sätt, eller om du drabbats av fysiska efterverkningar, kanske det känns berättigat att beskriva den som en svår förlossning. Du kanske fick en infektion efteråt, eller fysiska problem som hemorrojder eller inkontinens. Sådana besvär kan kännas obehagliga eller generande och du kan hitta mer information under Mödravård - efter förlossningen. 

Det är inte nödvändigtvis fysiska problem eller dramatiska händelser som gör en förlossningsupplevelse svår. För många kan det snarare vara en känsla av maktlöshet, att inte ha kontroll över vad som händer, tråkig attityd från personal, en känsla av att ha förlorat sin värdighet, brist på stöd, att känna att man inte riktigt hade tid att acceptera eller gå med på ingrepp som gjordes, eller en känsla av att inte ha blivit hörd som lämnar känslomässiga "ärr". Man kan känna besvikelse över andra eller sig själv för att saker inte skedde på önskat sätt.

Hur yttrar detta sig?

Det är svårt att säga vad efterverkningarna av en svår förlossning är, eftersom det varierar starkt från individ till individ. Du är unik och du hanterar situationer på ett unikt sätt. Listan nedan beskriver vanliga effekter av en svår förlossning och om du känner igen någon eller några av dessa, är det bra om du söker hjälp:

du återupplever förlossningen om och om igen (i alla fall delar av den)

dålig självkänsla

relationsproblem

ingen sexlust

• vill inte ha någon fysisk kontakt alls

• kan inte få kontakt med din instinkt för vad bebisen behöver

• försenad anknytning till ditt barn

skuldkänslor

ensamhet, känsla av att vara isolerad

förlossningsdepression (Jag vet inte, kanske ?!)

Sådana känslor kan gå så djupt att de orsakar posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). 

Vad är PTSD?

Posttraumatiskt stressymdrom är ett tillstånd då ditt beteende förändras märkbart av en traumatisk händelse. Man vet numera att förlossningen kan vara en traumatisk händelse. Det kan drabba kvinnan som fått barn, eller någon som varit vittne till förlossningen. Det kan hända att det tycktes som att kvinnans eller barnets liv var hotat. I respons till detta hot, kan den nyblivna mamman eller pappan känna rädsla, hjälplöshet eller skräck.

Vilka är symptomen på PTSD?

Symptomen på posttraumatiskt stressymptom kan inkludera:

Påträngande minnesbilder som känns mycket realistiska - i vaket tillstånd, eller som drömmar eller mardrömmar. Ofta åtföljs sådana minnesbilder av stark oro eller panik.

Undvikande beteende - dvs du undviker allt som påminner dig om upplevelsen. En del kvinnor vill inte besöka sjukhus. Andra säger att de inte kan se TV-program om förlossningar, eller se människor i den typ av arbetskläder som används på sjukhus. Ofta är det svårt att prata om upplevelsen, så man tenderar att inte prata om förlossningen.

• Sömnproblem, vredesutbrott eller koncentrationssvårigheter - dessa är vanliga tecken på höga nivåer av oro.

Vem drabbas?

PTSD kan hända vem som helst, men är vanligare om förlossningen var lång eller smärtsam, efter medicinska ingrepp, akut förlossning, oro över barnets hälsa, dålig eftervård och tidigare trauma.

Tidigare trauma är en viktig faktor. När kvinnor beskriver vad som hänt, använder de ofta språk som liknar beskrivelser av sexuella övergrepp. De beskriver upplevelser av att ha skändats eller övermäktigats. Om du upplevt en våldtäkt eller andra former av sexuella övergrepp tidigare, kan förlossningen ibland påminna dig om sådana trauma. Det är mycket viktigt att du delger de som tar hand om dig ditt förflutna, så att de kan vara särskild varse dina behov.

Vad kan jag göra själv för att komma över en traumatisk förlossning?

Om förlossningen inte var vad du väntat dig och du bär på svårlösta frågeställningar:

• Prata med någon
Undervärdera inte din upplevelse genom att vara hoppas att det går över: Din förlossningsberättelse och du är viktiga. Ibland kan vi förstå upplevelser och hur de påverkat oss bättre genom att berätta för andra. Detta är ofta svårt till att börja med, men många kvinnor känner lättnad efter att ha berättat vad de känner för sitt barn och sin förlossning.

Läs och diskutera din journal
Vid traumatiska upplevelser kan man ibland förtränga saker. Om du har möjlighet att gå igenom din förlossning med din barnmorska eller förlossningsläkare, kan det hjälpa dig att placera händelser i rätt ordning och fylla i minnesluckor. Det är inte för att dina minnen på något sätt är "fel" och heller inte för att ge dig en "bättre" bild av förlossningen. Det är för att du ska ha en komplett bild av vad som hände och förhoppningsvis kan undvika att samma sak händer om du får ett barn till.

• Kuratorstöd
I många fall finns det tillgänglig kurator. Fråga på ditt BB vad det finns för möjligheter.

Det kan hjälpa att prata igenom vad som händer under förlossningen med någon som förstår den medicinska sidan, men det kan dröja innan du känner dig redo för detta - ibland inte förrän du ska föda ditt nästa barn.

• Prata med din partner
Prata med varandra om er upplevelse. Om det har fört med sig svårigheter i relationen, kan ni behöva hjälp. Ni kan båda ha svåra känslor efter förlossningen som det kan vara svårt att komma över.

• Prata med MVC, BVC eller läkare
De kan ha rekommendationer om självhjälpsgrupper, kuratorstöd eller andra resurser. Om du verkligen har problem att hantera din upplevelse, kan du ha drabbats av förlossningsdepression utöver trauma.

Kom ihåg att med rätt stöd och hjälp, kommer du så småningom att må bättre. "




2011-03-16 @ 09:52:21


Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress:



URL/Bloggadress:



Kommentar:



Trackback

Kategorier

Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Ut odio. Nam sed est. Nam a risus et est iaculis adipiscing. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Integer ut justo. In tincidunt viverra nisl. Donec dictum malesuada magna. Curabitur id nibh auctor tellus adipiscing pharetra. Fusce vel justo non orci semper feugiat. Cras eu leo at purus ultrices tristique.